You are here:

Υπηρεσίες Διατροφής

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Υπηρεσίες καθοδήγησης σωστής διατροφής στα VitaPlus …

Σε έναν σύγχρονο και άρτια εξοπλισμένο χώρο, η υπεύθυνη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος των κέντρων αδυνατίσματος και αισθητικής VitaPlus, διπλωματούχος του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, παρέχει διατροφικές υπηρεσίες σε άτομα που επιθυμούν να βελτιώσουν την ποιότητα της διατροφής τους, να αδυνατίσουν και να ελέγξουν το σωματικό τους βάρος ή να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας μέσω της διατροφής τους.

Με εξειδικευμένη γνώση πάνω σε θέματα διατροφής και απώλειας βάρους, αλλά και με ειδικό Γαλλικό μηχάνημα που καταπολεμά το αίσθημα της πείνας και της λαιμαργίας, τα επιστημονικά κέντρα VitaPlus, προσφέρουν τις καλύτερες λύσεις για τον κάθε άνθρωπο χωριστά, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες του έχοντας ως στόχο τη σταθεροποίηση σε νέο βάρος.

Προσφορές
Παχυσαρκία – Παθήσεις

Παιδική Παχυσαρκία

Διατροφή και Αθλητισμός

Διατροφή και Αθλητισμός

Παχυσαρκία – Παθήσεις

Παχυσαρκία είναι η κλινική κατάσταση στην οποία η υπερβολική αποθήκευση λίπους μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία του ατόμου.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο προσδιορισμός της παχυσαρκίας γίνεται μέσω του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), ο οποίος προκύπτει αν διαιρέσουμε το σωματικό βάρος (σε κιλά) με το τετράγωνο του ύψους (σε μέτρα). Ως παχύσαρκα χαρακτηρίζονται τα άτομα με ΔΜΣ μεγαλύτερο από 30.

Η σοβαρή παχυσαρκία προκαλεί προβλήματα στην υγεία. Η συσσώρευση λίπους γύρω από την κοιλιά, η οποία παρατηρείται συνήθως στους άνδρες, προκαλεί πολύ συχνά εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως αρτηριακή υπέρταση, στεφανιαία νόσο, αρτηριοσκλήρυνση κλπ. Ακόμη, η συσσώρευση λίπους στους μηρούς και τους γλουτούς, η οποία παρατηρείται συνήθως στις γυναίκες, προκαλεί κυρίως αγγειακά προβλήματα από τα κάτω άκρα, όπως φλεβική ανεπάρκεια κάτω άκρων (κιρσούς) κλπ.

Οι κυριότερες επιπλοκές της παχυσαρκίας είναι:

  • Αύξηση ολικής χοληστερόλης και LDL χοληστερόλης
  • Αύξηση ουρικού οξέως
  • Αντίσταση στην ινσουλίνη
  • Διαβήτης τύπου II
  • Αύξηση λιπαρών οξέων στο πλάσμα
  • Υπερτριγλυκεριδαιμία
  • Αποφρακτική άπνοια στον ύπνο
  • Δυσχέρεια αναπνευστικών κινήσεων
  • Υπέρταση
  • Εγκεφαλικό επεισόδιο
  • Κιρσούς κάτω άκρων με πιθανότητα θρόμβωσης
  • Οίδημα στα άκρα
  • Φλεβίτιδα
  • Ουρική αρθρίτιδα
  • Χολολιθίαση
  • Λιπώδης ήπαρ
  • Θρόμβωση νεφρικών φλεβών
  • Οστεοαρθρίτιδα
  • Εκφυλιστική αρθροπάθεια στις αρθρώσεις που υποστηρίζουν το περισσότερο βάρος
  • Διαβήτης κύησης
  • Καισαρική τομή
  • Μείωση γονιμότητας
  • Αίσθημα μειονεκτικότητας
  • Κοινωνική απομόνωση
  • Αυξημένη ευαισθησία για νευρώσεις
  • Αυξημένος κίνδυνος στην αναισθησία και τις χειρουργικές επεμβάσεις
  • Αυξημένη νοσηρότητα
  • Αυξημένη θνησιμότητα

Η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας μπορεί να πραγματοποιηθεί με τέσσερις κυρίως τρόπους:

  • Διατροφική αντιμετώπιση
  • Αύξηση φυσικής δραστηριότητας (Βοηθάει στη μεγαλύτερη δυνατή απώλεια σωματικού λίπους, με παράλληλη διατήρηση ή και ενίσχυση του μυϊκού ιστού. Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό της άλιπης μάζας στο σώμα, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο βασικός μεταβολισμός. Με αυτόν τον τρόπο «καίγονται» περισσότερες θερμίδες.)
  • Φαρμακευτική αντιμετώπιση
  • Χειρουργική αντιμετώπιση

Οι δύο τελευταίοι τρόποι ενδείκνυνται μόνο σε περιπτώσεις πολύ υψηλού σωματικού βάρους (> 140 κιλά) και μόνο με την έγκριση ιατρού, σε συνδυασμό πάντα με τη διατροφική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Ο στόχος της διατροφικής αντιμετώπισης αποτελείται από  την προοδευτική απώλεια σωματικού βάρους και λίπους, λαμβάνοντας σε κάθε περίπτωση υπόψη τις ανάγκες και ιδιαιτερότητες του ατόμου.

Για να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος θα πρέπει να δημιουργείται ένα αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει η ενέργεια που προσλαμβάνεται από την τροφή να είναι χαμηλότερη από εκείνη που δαπανά το άτομο ημερησίως. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να καλύπτονται οι πρωτεϊνικές ανάγκες και οι ανάγκες σε υδατάνθρακες, έτσι ώστε το ενεργειακό έλλειμμα που προκαλείται να οδηγεί στην καύση του λιπώδους ιστού. Τέλος, θα πρέπει να καλύπτονται οι ανάγκες σε μικροθρεπτικά συστατικά (βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία).

bg-grey

Παιδική Παχυσαρκία

Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί σήμερα έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους της δημόσιας υγείας. Γενικά αποτελεί ένα από τα συχνότερα προβλήματα υγείας στην παιδική ηλικία, η οποία επηρεάζει την υγεία και την ενήλικη ζωή, καθώς φαίνεται ότι τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες.

Η παχυσαρκία συμβάλλει στην ανάπτυξη σχετικών ασθενειών, όπως οι καρδιοπάθειες και ο διαβήτης τύπου 2 και μειώνει το προσδοκώμενο όριο ζωής μέχρι και 13 χρόνια.

Οι παράγοντες που ευθύνονται για την αύξηση της συχνότητας της παιδικής παχυσαρκίας είναι:

Α) Κληρονομικότητα: Ευθύνεται περίπου για το 10% της διακύμανσης του βάρους σώματος.

Β) Σύγχρονος Τρόπος Ζωής: Η τηλεόραση, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια συμβάλλουν στην αύξηση της καθιστικής ζωής.

Γ) Οικογένεια: Η οικογένεια, όπως είναι γνωστό, ιδιαίτερα κατά τη νηπιακή και προσχολική ηλικία, αποτελεί το βασικότερο παράγοντα που επηρεάζει τις συνήθειες του παιδιού στο φαγητό. Οι γονείς μεταφέρουν με το παράδειγμά τους συμπεριφορές σε θέματα διατροφής, και γι’ αυτό οφείλουν να προσφέρουν στο παιδί ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο.

Δ) Θηλασμός: Ο θηλασμός θεωρείται ένα σημαντικό μέτρο πρόληψης της παιδικής παχυσαρκίας. Σύμφωνα με μελέτες, παιδιά που έχουν θηλάσει για τουλάχιστον 4 εβδομάδες είναι λιγότερο πιθανό να είναι υπέρβαρα, συγκριτικά με συνομήλικα τους που σιτίστηκαν με τεχνητό γάλα.

Ε) Σχολικό Περιβάλλον: Το σχολείο, όπου το παιδί περνάει πολλές ώρες, αποτελεί έναν χώρο στον οποίο πρέπει να εκπαιδευτεί στην υγιεινή διατροφή. Το σχολικό κυλικείο είναι ένας πολύ σημαντικός χώρος που μπορεί να επηρεάσει τη σχολική υγεία και να λειτουργήσει ως φορέας προαγωγής της υγείας.

Στ) Σωματική Δραστηριότητα: Η παιδική παχυσαρκία δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της κακής διατροφής αλλά και της περιορισμένης άσκησης.

 

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί στον τομέα της πρόληψης της παιδικής παχυσαρκίας, και μάλιστα από τα πρώτα χρόνια της ζωής.

Η πρόληψη και η αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας έχουν κοινή βάση. Και στις δύο περιπτώσεις κεντρικός στόχος είναι η υιοθέτηση ενός τρόπου ζωής που προάγει την υγεία, όχι μόνο από το ίδιο το παιδί αλλά και από την οικογένειά του.

 

Οι στόχοι της πρόληψης παιδικής παχυσαρκίας πρέπει να είναι οι εξής:

  • Υιοθέτηση σωστής διατροφικής συμπεριφοράς
  • Συστηματική φυσική δραστηριότητα (Προτείνεται η αύξηση των καθημερινών δραστηριοτήτων και μείωση των καθιστικών δραστηριοτήτων όπως τηλεόραση, παιχνίδια στον Η/Y. Η σωματική άσκηση βοηθά στην καλή κατανομή του λίπους στα διάφορα μέρη του σώματος, διατηρεί μακροπρόθεσμα φυσιολογικό το βάρος του σώματος και μειώνει σε μεγάλο βαθμό τις πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων υγείας.)
  • Επαρκείς ώρες ύπνου
  • Συνεχής έλεγχος σωματικού βάρους
  • Διατήρηση του σωματικού βάρους
bg-grey

Διατροφή και Αθλητισμός

Η σωστή διατροφή είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας.

Όσον αφορά στον αθλητισμό είναι αναπόσπαστο κομμάτι, αφού η σωστή επιλογή κατανάλωσης τροφών, είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην καλή ή κακή απόδοση του αθλητή. Η σωστή διατροφή του αθλητή είναι τόσο σημαντική, όσο και η προπόνηση.

 

Παράγοντες οι οποίοι περιορίζουν την αθλητική απόδοση είναι:

  • Εξάντληση αποθεμάτων γλυκογόνου (Οι υδατάνθρακες που προσλαμβάνουμε από την τροφή αποθηκεύονται στο σώμα μας με τη μορφή γλυκογόνου – πολλά μόρια γλυκόζης συνδεδεμένα μεταξύ τους. Το γλυκογόνο είναι το πρώτο συστατικό που χρησιμοποιείται από τον οργανισμό μας κατά τη διάρκεια της άσκησης.)
  • Υπογλυκαιμία (χαμηλά επίπεδα γλυκόζης αίματος)
  • «Κεντρική κόπωση» μέσω νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου (Η κεντρική κόπωση οφείλεται σε πλεόνασμα σεροτονίνης. Είναι γνωστό, ότι όταν ασκούμαστε απελευθερώνεται σεροτονίνη και μάλιστα βοηθάει ώστε να συνεχιστεί η άσκηση. Η σεροτονίνη λειτουργεί σαν ένας επιταχυντής, αλλά επίσης και σαν φρένο όταν υπάρχει πλεόνασμα της παραγωγής της.)
  • Υπερθερμία (αυξημένη θερμοκρασία σώματος)
  • Αφυδάτωση (Αποτελεί το πιο συνηθισμένο διατροφικό πρόβλημα που εμφανίζεται στον αθλητισμό. Η ισορροπία του οργανισμού εξαρτάται από την ισορροπία πρόσληψης υγρών και την αποβολή υγρών από το σώμα. Μειωμένη πρόσληψη υγρών μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια νερού και ηλεκτρολυτών με την εφίδρωση, η οποία οδηγεί στην ελαττωμένη οξυγόνωση ιστών, κακή νεφρική λειτουργία, κράμπες και μείωση αποθεμάτων γλυκογόνου στο αίμα.)
  • Υπονατριαιμία (χαμηλά επίπεδα νατρίου)
  • Γαστρεντερικές διαταραχές

 

Η σημασία της διατροφής στην προπονητική διαδικασία αποτελεί τον δεύτερο καθοριστικό παράγοντα αμέσως μετά την άσκηση.

Η διατροφή ενός αθλούμενου πρέπει:

  • Να καλύπτει τις ανάγκες του σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, ανάλογα με την ένταση και διάρκεια της άσκησης
  • Να περιέχει ποικιλία τροφίμων
  • Να είναι υψηλή σε υδατάνθρακες (55 – 70% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων)
  • Να είναι μέτρια σε πρωτεΐνες (15% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων)
  • Να είναι χαμηλή σε λίπος (< 30% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων)
  • Να περιλαμβάνει αρκετά υγρά (για αποφυγή αφυδάτωσης)
  • Να οδηγεί στην επίτευξη του κατάλληλου σωματικού βάρους και μυϊκού ιστού
bg-grey

Διατροφή εξ’ αποστάσεως

Παρ’ όλο που η απόσταση φαίνεται να είναι πρόβλημα, η τεχνολογία προσφέρει τη λύση. H παρακολούθηση του πελάτη/ασθενή μέσω e-diet γίνεται με αποστολή προγράμματος διατροφής κάθε εβδομάδα ή κάθε 2 εβδομάδες, ανάλογα με το πώς θα κριθεί από τον διαιτολόγο – διατροφολόγο και εξαρτάται από την πορεία του κάθε πελάτη/ασθενή. Αρχικά, γίνεται συμπλήρωση ερωτηματολογίου (ιατρικού, διατροφικού, δραστηριότητας) ώστε το πρόγραμμα να είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες κάθε ανθρώπου και στη συνέχεια αποστέλλεται το πρόγραμμα διατροφής ή οδηγίες για την επίλυση του κάθε προβλήματος.

Ο πελάτης/ασθενής μπορεί να έρχεται σε επικοινωνία (τηλεφωνικά ή με e-mail) με τον διαιτολόγο – διατροφολόγο όποτε χρειάζεται διευκρινήσεις ή θέλει να υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή στο πρόγραμμα διατροφής του λόγω συνθηκών.

Επίσης υπάρχει δυνατότητα επικοινωνίας μέσω skype.

Βασικοί στόχοι

  • Επίτευξη της υγείας! Βασικός στόχος του προγράμματος, δεν είναι η απώλεια του περιττού λίπους αλλά η επίτευξη της υγείας. Θα πρέπει ο καθένας να γνωρίζει ότι ο άνθρωπος από τη φύση του, όταν είναι υγιής, έχει ιδεώδες σωματικός βάρος και λίπος. Επομένως, όταν πετυχαίνεται η διαμόρφωση ενός υγιούς οργανισμού είναι δεδομένο ότι θα χαθεί και το περιττό λίπος.
  • Σωστή επιλογή τροφίμων! Δεύτερος στόχος είναι ο πελάτης/ασθενής να μάθει να επιλέγει γεύματα και τρόφιμα με υψηλή θρεπτική αξία και όχι να απαγορεύεται η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών. Δεν υπάρχουν καλά και καλά φαγητά. Υπάρχει καλή και κακή χρήση των τροφίμων.
  • Τελικό αποτέλεσμα! Τρίτος στόχος είναι η διαμόρφωση και η επίτευξη μιας ευχάριστης διαδικασίας για τον κάθε πελάτη/ασθενή μέσα από την παρακολούθηση και τη συνεργασία, χωρίς να επηρεάζεται η καθημερινότητα. Αποτελεί προτεραιότητα η εκπαίδευση κάθε ενδιαφερόμενου πάνω στις βασικές αρχές της σωστής διατροφής και η τροποποίηση των διατροφικών του συνηθειών.

Κλείστε άμεσα το ραντεβού σας απευθείας από την ιστοσελίδα μας! Εμπιστευτείτε την εμπειρία και τη γνώση μας για να σας βοηθήσουμε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημά σας! Είμαστε εδώ για εσάς!

 

bg-grey

Φόρμα ενδιαφέροντος

Τι λένε οι πελάτες μας όλα αυτά τα χρόνια;